食完午飯之後,就去迦瑪寺參觀,迦瑪寺(Jama
Masjid)位於達爾湖的西岸舊市街,為罕見的木造清真寺,自1400
年建成至今經歷了幾次大火已經受到嚴重的破壞,最近期一次的修補,這裡規定不能穿鞋子,可以穿襪子或赤腳。女性要包頭巾。
清真寺曾三次被火毀了,但每次災難後都再重修恢復。清真寺由370木支柱組成,有印度建築的象徵,.迦瑪清真寺面積擴展高達
381英尺到384英尺的區域。這間寬敞的清真寺可同時容納超過30,000人作祈禱之用。
寺裡面有草地,感覺幾悠閒。
清真寺有水池,為回教徒洗腳清潔淨身之用。
清真寺附近係一個市集,可以行吓,雖然有好多嘢食,不過喺印度係唔會亂試街邊嘢。
啲嘢食個樣好似唔差。
之後我們再到一個年代很久遠的道教廟參觀,這個寺是行程中沒提及名稱,所以不知道中文名字,讀音大致是山卡拉神廟,這神廟在當地有著重要的宗教地位,在一個山上,要行三百級樓梯先上到去,由於神廟是受到政府高度保護的,有重兵把守,入寺之前又有security
check, 而且不允許拍照的,連相機都唔駛帶啦,上咗三百級樓梯之後,去到最高處,可以一覽整過達爾湖Dal
Lake,好靚,好多樹,不過當日有煙霞,濛濛地又冇相機,只能夠記喺腦裡面。
參觀完個山卡拉廟之後就坐車落山,沿途俾我哋落車影咗一陣相。
Dal Lake 達爾湖---是喀什米爾最美麗也是最大的湖泊。達爾湖的湖水是來自喜瑪拉雅山上的白雪,春季開始融化後流入達爾湖。約125平方公里,略大於星加坡的面積。大湖泊長6公里、寬3公里,是由 Gagribal、Loknt 和 Bod Dal 三個湖組成。喀什米爾早在英國殖民地時期 (1857-1947),英國官員因著這個地方的山水秘境而趨之若鶩,作為夏天避暑居庭。後來印度獨立後,英國人大多返回英國,留下來的船屋便用作民居、餐廳和商店之用,有些則改建為旅館,作為招攬遊客的據頭。達爾湖水面寬闊,平靜得像一面鏡子。當地人在湖中建了1000多家船屋,供游客居住觀光。所以我們住的船屋也就在達爾湖。
參觀完個山卡拉廟之後就坐車落山,沿途俾我哋落車影咗一陣相。
Dal Lake 達爾湖---是喀什米爾最美麗也是最大的湖泊。達爾湖的湖水是來自喜瑪拉雅山上的白雪,春季開始融化後流入達爾湖。約125平方公里,略大於星加坡的面積。大湖泊長6公里、寬3公里,是由 Gagribal、Loknt 和 Bod Dal 三個湖組成。喀什米爾早在英國殖民地時期 (1857-1947),英國官員因著這個地方的山水秘境而趨之若鶩,作為夏天避暑居庭。後來印度獨立後,英國人大多返回英國,留下來的船屋便用作民居、餐廳和商店之用,有些則改建為旅館,作為招攬遊客的據頭。達爾湖水面寬闊,平靜得像一面鏡子。當地人在湖中建了1000多家船屋,供游客居住觀光。所以我們住的船屋也就在達爾湖。
之後就要被旅行社屈去睇地毯,幾千蚊張地毯我呢啲窮人係唔會買嘅。
仲有圍巾。我都係唔會買嘅。
睇完之後番船屋,點知一收太陽凍到嘔。凍到震哂,
船屋係冇熱水,船家會煲定啲熱水俾大家沖涼,但到咁上下就冇熱水架啦,手快有手慢冇。
我一番去就沖涼洗頭先,點知食完飯之後開始冇咩熱水啦。
越夜就越凍,終於明白點解會提供電毯。天氣太凍,又冇娛樂,冇電視,收唔到電話。與世隔絕。
結果十點左右就瞓咗。
船屋係冇熱水,船家會煲定啲熱水俾大家沖涼,但到咁上下就冇熱水架啦,手快有手慢冇。
我一番去就沖涼洗頭先,點知食完飯之後開始冇咩熱水啦。
越夜就越凍,終於明白點解會提供電毯。天氣太凍,又冇娛樂,冇電視,收唔到電話。與世隔絕。
結果十點左右就瞓咗。
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