6月8日星期六。
下一站係清水寺。
前往方法JR 京都駅前坐206號/100號市巴士於五条坂站下車步行15分鐘。
220円
今個旅程有樣嘢係我最期待的就係著和服,自問不是哈日族,對日本文化從來都冇話好狂熱。
但係SEARCH 資料期間見到有BLOGGERS著和服,我又想試吓呢,
搜集了一些資料,最後決定揀岡本和服。
http://okamoto-kimono.com/tw/map/index.html
因為貪佢近清水寺,換咗和服唔駛坐車,
我喺香港印好哂地圖。點知出門口時唔記得帶,俾熊話我大頭蝦。
我真係好失望,但同熊死撐話唔著和服都冇所謂。
好彩,有岡本兩間店,一間在茶碗坂,MISS了仲有清水寺附近的一間。我其實好失望,好彩差不多到清水寺時,望吓啲橫街就見到岡本和服。
呢個位再行上去,留意左手面的橫巷就會見到。
旺季時最好預約,有幾個PLAN 俾你揀,你想樣樣配件都有得揀,就最好揀5250円的PLAN,
不過唔包頭髮,如果想SET 頭就要加多500円,大約六時還和服。
有分大中細碼,其實都冇咩所謂,最緊要係揀花布,其實揀和服的地方只要除鞋就可以入內,我以為男仔唔入得呢,早知係咁叫埋熊幫我眼揀吓。
好多花布,有選擇困難。
最後有位姨姨幫手配腰帶之類,我唔想熊等太耐,叫佢出去行吓,快快趣趣揀好。
幾個人一齊穿和服,佢地識少少英文,可以溝通。
著住和服好開心,清水寺好多女仔都著和服呢。
由於我係短頭髮,SET頭有啲困難,幸好都SET得唔錯,個頭花自己揀。
清水寺一帶有好多嘢睇,有二年坂三年坂等,有地主神社等等。
其實全部係附近,一次過可以行哂,
呢個係當地簡單的地圖,我去到時都冇咩CONCEPT邊度打邊度,
但周圍都有地圖同指示,好易行。
一著完和服出來就食嘢。
好味的抹茶泡芙。
泡芙新鮮少少脆,綠茶CREAM狀似雪糕+CUSTARD的TEXTURE,又夠綠茶味,絕對要食吓。
之後真正向清水寺進發。
入場費三百円。由於當日帶了F1.8 50MM人像鏡,主要都係熊幫我影和服相。
所以好多都唔POST得出黎BLOG。
呢個位地勢好高,可以睇哂全景。
清水寺是日本最有名的寺院之一。始建於780年,屬於日本最古老佛教宗派法相宗。1994年,清水寺被列入世界文化遺產的之中。
清水寺最出名的是其木製梯,長達13米從山下一直通向大廳。從觀景台(清水寺的舞台)可以看到京都的美景,春天可以放眼粉红色的櫻花,秋季可以看到京都的楓樹美景。這舞台結構建築没有使用釘子,與被市委觀音靈堂的長谷寺和石山寺同樣結構,體現出對觀音菩薩的崇敬。寺内供奉着千手觀音及其他觀音像。
清水寺為寺內擁有一處清泉而得名,與金閣寺、二條城同被列為京都三大名勝,也是著名的賞楓、賞櫻勝地。 778年建寺以來數度遭受大火焚燬,現在的建築是1633年由德川家光照原本的建築手法所重建。境內有一座日本最大的三重塔,本堂則供奉每隔33年開放參拜一次的千手觀音立像。
本堂大殿前方的露台被稱為清水舞台,採用133根木柱搭建在斷崖之上,只靠著木柱交錯縱橫取得支撐力,為傳統木造建築中的佳作,清水舞台原本就是在佛菩薩前表演舞樂之用,而非僅具裝飾或展望用途,據說平安時代時有水葬的習俗,當時建成高台的目的是為了投葬遺體之用,時至今日早已忘卻當時的用意。但自古以來即有不少人從舞台躍身而下尋求解脫,後來日本政府嚴令禁止並加以戒備,投崖自盡的不良風氣才逐漸消失。
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